Elektrik En Önemli Yangın Nedenidir

Elektrik yangınları bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde kazara ölümlerin önde gelen nedenleri arasındadır. Ulusal Güvenlik Konseyi’ne göre 1990 yılında çıkan yangınlarda 3.300 kişi öldü. Aynı yıl içerisinde konutlarda çıkan 513.000 yangın 3,9 milyar dolarlık maddi hasara yol açtı. 911 acil müdahale sistemlerinin kullanımının artmasına rağmen ölü sayısı her yıl artmaya devam ediyor.

Bildirilen dört yangından üçünden fazlası evde meydana geliyor. Müdahale süresi ve çevredeki itfaiye teşkilatlarının sınırlı ekipmanı nedeniyle yangınların kırsal alanlarda daha şiddetli olması muhtemeldir.

 

YANGINLARA İNSANLAR NEDEN OLUYOR

Yangınlar bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde kazara ölümlerin önde gelen nedenleri arasındadır. Ulusal Güvenlik Konseyi’ne göre 1990 yılında çıkan yangınlarda 3.300 kişi öldü. Aynı yıl içerisinde konutlarda çıkan 513.000 yangın 3,9 milyar dolarlık maddi hasara yol açtı. 911 acil müdahale sistemlerinin kullanımının artmasına rağmen ölü sayısı her yıl artmaya devam ediyor.

Bildirilen dört yangından üçünden fazlası evde meydana geliyor. Müdahale süresi ve çevredeki itfaiye teşkilatlarının sınırlı ekipmanı nedeniyle yangınların kırsal alanlarda daha şiddetli olması muhtemeldir.

 

ELEKTRİK KABLOLARINI KONTROL EDİN

Tüm elektrik yangınlarının üçte ikisi, buzdolabı, klima veya lamba gibi sabit cihazların üzerindeki fiş veya kablolardan başlamaktadır. Yıpranmış kablolar, birbirleriyle veya elektrik akımını topraklayabilecek herhangi bir şeyle temas ettiğinde kıvılcım çıkaran elektrik kablolarını açığa çıkarır.

Elektrik fişleri ve kabloları genellikle yavaş yavaş bozulur ve hasarın tespit edilmesi zorlaşır. Tüm cihaz kablolarını ve fişlerini yılda en az bir kez aşınma açısından inceleyin. Fişte yıpranmış bir kablo veya gevşek uçlar bulursanız, onarım yapılana kadar kullanmayı bırakın.

ELEKTRİK ÇIKIŞLARINI KONTROL EDİN

Elektrik prizlerine ve devrelerine asla aşırı yükleme yapmayın. Aşırı yüklenmiş elektrik prizleri veya birden fazla prize güç sağlayan devreler, konut yangınlarının önemli bir nedenidir. Aşırı yüklenmiş prizler ve devreler çok fazla elektrik taşır ve bu da tespit edilemeyecek miktarlarda ısı üretir. Isı, iç kablo sisteminde aşınmaya neden olur ve yangına neden olabilir.

Tüm kablolama sistemlerinde, devreler aşırı yüklendiğinde gücü kesen devre kesiciler veya sigorta kullanın. Ancak uygun olmayan boyuttaki bir sigorta veya kesici bu yerleşik güvenlik özelliğini devre dışı bırakır.

Aşırı yüklemeyi önlemek için, asla aynı anda ikiden fazla cihazı bir prize takmayın. Yalnızca uygun prizleri kullanın.

Klimalar, buzdolapları, elektrikli ocaklar, ütüler, mikrodalga fırınlar, bulaşık makineleri, ısıtıcılar ve fritözler gibi 1000 veya daha fazla watt kullanan cihazlara özellikle dikkat edin. Bunları aynı prize veya devreye takmaktan kaçının. Bu cihazları güvenli bir şekilde kullanmak için evinizde aynı elektrik devresine hangi prizlerin bağlı olduğunu öğrenin. Her çıkış veya devre için 1.500 watt’ı aşmayın. Watt gereksinimleri cihaz üreticisinin talimatlarında listelenmiştir.

Elektrik kablolarını ve prizlerini düzenli olarak kontrol etme alışkanlığını başlatın. Bu bölgelerde başlayan yangınların tespiti zor ancak önlenmesi kolaydır.

 

DUMAN ALARMLARINI KONTROL EDİN

Araştırmacılar, duman alarmlarının yıllık yangın ölümlerinin neredeyse yarısını önleyebileceğini tahmin ediyor. Duman alarmları, aşırı yüklenmiş bir elektrik prizinde yavaş, için için yanan bir yangın gibi duyularınızın algılayamayacağı potansiyel tehlikelere karşı sizi uyarır.

Ancak düzgün çalışmayan bir duman alarmına güvenmek, evinizde duman alarmı bulundurmamaktan daha tehlikelidir. Duman alarmının çalışmasını her ay kontrol edin ve pilleri yılda bir değiştirin.

Pişirmeden çıkan duman alarmınızı çalıştırırsa, alarmı devre dışı bırakmak için asla pili çıkarmayın. Pişirme dumanı artık bir sorun olmadığında ve devre dışı bırakılan alarm sahte bir güvenlik hissi sunduğunda, pili değiştirmeyi ve yeniden bağlamayı unutabilirsiniz. Alarmın pişirme dumanından sürekli olarak çalması durumunda bir uzmana danışın. Alarm mutfağa çok yakın  ise pişirme alanına kuvvetli bir havalandırma yerleştirin..

Duman alarmının nereye yerleştirileceği konusunda üreticinin önerilerini dikkate alın. Tüm duman alarmları tavana veya merkezi konumlarda tavana yakın bir duvara yerleştirilmelidir. Çoğu üretici her kat için en az bir duman alarmı önermektedir. Bazı kat planları için ek konumlar gerekir. Alarm sisteminizin bakım ve kontrollerini her zaman yapın.

 

ACİL DURUM PLANI HAZIRLAYIN

Duman alarmıyla erken uyarı, yalnızca hazırlanmış bir acil durum çıkış planı eşliğinde etkili olur. Acil durum çıkış planları, gerçek bir acil durum sırasında otomatik yanıtlara güvenmenizi sağlar.

Kendi Acil Durum Eylem Planınızı (ADEP) Operasyonunuzu, Evden Çıkış Tatbikatlarınızı geliştirmek iyi bir fikirdir. İyi bir planı, evde yaşayanlar bilir. Bu plan yangın tehlikesinden uzak, dışarıda bir toplantı yeri içerir. Ayrıca evin her alanından çıkmanın birden fazla yolunu içerecektir. ADEP uygun olarak periyodik tatbikat yapmalısınız.

Elektrikli cihazların ve prizlerin güvenli kullanımı, çalışan bir duman alarmı ve iyi bir acil durum çıkış planı, sizi ve ailenizi yangın tehlikelerinden korumak için gereken en önemli şeydir.

 

Kaynak https://nasdonline.org/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir