İşyerinde Sigara Kullanımının Zararları konulu yazımızda başlıca şu konulara değineceğiz.
- Sektöre, Mesleğe ve Cinsiyete Göre Sigara İçme
- Elektronik Vaping Ürünleri
- Dumansız tütün
- İşyerinde Dumansız Politikalar
- Müdahale ve Durdurma Programı Kaynakları
İşyerinde tütün içen veya pasif sigara dumanına maruz kalan çalışanların sayısı son yıllarda azaldı. Bununla birlikte, pek çok işçi tütün içmenin zararlarına karşı duyarlı olmaya devam etmektedir.
Tütün sigarası içen çalışanların yüzdesi sektöre ve mesleğe göre değişmektedir. Sigara içen çalışanların en yüksek yüzdeleri aşağıdaki sektörlerde bulunmaktadır.
- Madencilik (%30)
- Konaklama ve yemek hizmetleri (%30)
- İnşaat (%29,7)
Dumansız tütün kullanımı işçiler arasında nispeten sık görülmektedir:
- Madencilik (%18,8)
- Toptan ticaret (%8,9)
- İnşaat (%7,9)
Nargile ve e-sigara gibi elektronik sigara ürünleri (EVP’ler) dahil olmak üzere yeni ortaya çıkan tütün ürünlerinin kullanımı son yıllarda arttı. Bu nedenle e-sigaralar Amerika Birleşik Devletleri’nde 2007 yılında piyasaya sürüldüğünden uzun vadeli sağlık etkileri hakkında çok az şey bilinmektedir. 2014 yılında tahminen 5,5 milyon çalışan yetişkin mevcut e-sigara kullanıcısıydı. Pek çok eyalette işyerinde sigara içmeyi ve tütün kullanımını yasaklayan yasalar bulunmaktadır. Ayrıca Aralık 2022 itibarıyla 17 eyalet, işyerinde e-sigara kullanımını özel olarak yasaklayan yasalar çıkarmıştır.
Ayrıca işverenler işyerinde sigara ve tütün kullanımını kısıtlayan politikalar hazırlayabilir.. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çalışanlar arasında yapılan bir ankette, yanıt verenlerin neredeyse yarısı (%48,4) işverenlerinin e-sigara kullanımına ilişkin yazılı bir politikaya sahip olduğunu ve çoğunluk (%73,5) e-sigarasız işyerlerini desteklediğini bildirdi; mevcut çalışanların çoğunluğu da dahil e-sigara kullanıcıları (%53,5).
Sektöre, Mesleğe ve Cinsiyete Göre Sigara İçme
Tütün sigarası içmek ABD’de hastalık ve ölümün önde gelen nedenidir. ABD’li yetişkinler üzerinde yapılan bir araştırmada, sonuçlar çalışanların %19,6’sının genel olarak sigara içtiğini gösterdi. Şu anda sigara içimi aşağıdaki gruplar arasında en yüksekti:
- Lise altı eğitime sahip çalışanlar (%28,4)
- Sağlık sigortası olmayan işçiler (%28,6)
- Federal yoksulluk sınırının altında yaşayan işçiler (%27,7)
- 18-24 yaş arası işçiler (%23,8)
Endüstri bazında sigara içme oranı eğitim hizmetlerinde %9,7’den madencilikte %30,0’a kadar değişmektedir. Bununla birlikte meslekler açısından sigara içme oranı eğitim, öğretim ve kütüphane işlerinde %8,7’den inşaat ve maden işçilerinde %31,4’e kadar değişmektedir.
Sağlık ve sosyal yardım sektörlerinde tahmini 19 milyon çalışanın %16’sı sigara içtiğini bildirdi. Konaklama ve yiyecek hizmetleri sektöründe , tahminen 9,3 milyon işçinin %25,9’u sigara içtiğini bildirdi. İşyerinde Sigara Kullanımının Zararları.
Araştırmacılar mesleğe göre sigara içmede cinsiyet farklılıklarını inceledi 18 yaş ve üzeri çalışan yetişkinler için 2004-2011 Ulusal Sağlık Görüşme Araştırması verileri kullanıldı. Veriler tahmini olarak %22,8 erkek ve %18,3 kadın çalışanların sigara içtiğini gösterdi. Bu işçilerden kadınların yüzde 38,9’u inşaat ve maden çıkarma işlerinde süpervizör olarak çalışırken, erkeklerin yüzde 40,5’i maden çıkarma işlerinde çalıştı. Ancak sağlık ve sosyal yardım sektöründe daha fazla kadın çalışıyor sigara içtiklerini (%16,9) erkeklere (%12,6) göre bildirdiler.
İşyerinde Sigara Kullanımının Zararları
Elektronik Sigara (Vaping) Ürünleri
Elektronik sigara ürünleri (EVP’ler) şunları içerir:
- E-sigaralar
- E-nargile
- E-puro
EVP’ler, aerosol haline getirilmiş nikotin, aromalar ve/veya diğer kimyasalları kullanıcıların akciğerlerine ileten cihazlardır. EVP’leri kullanmak bazen “vaping” olarak anılır. Tipik bir EVP cihazı üç ana bileşen içerir. Bunlar pil, ısıtma elemanı ve vaping sıvısını veya e-sıvıyı tutan bir kartuş veya tank. Bazı yeni cihazlar evrensel seri veri yolu (USB) çubuklarına benzer ve tek kullanımlıktır veya e-sıvı içeren tek kullanımlık bir bölmeye sahiptir. E-sıvı, nikotin, propilen glikol ve gliserinden oluşan kimyasal bir çözeltidir. Ayrıca tatlandırıcılar da içerebilir.
Kullanıcı EVP’den bir nefes çektiğinde e-sıvı ısıtma elemanı tarafından ısıtılır ve parçacıklar ve gazlar oluşur. Parçacıklar ve gazlar kullanıcının akciğerlerine girer, bir kısmı akciğerlerinde kalır ve karışımın bir kısmı nefesle dışarı verilir. Hem EVP kullanıcıları hem de etraflarındaki insanlar potansiyel olarak tehlikeli kimyasallara maruz kalıyor.
EVP’ler tarafından üretilen kimyasallar, aldehitler, polisiklik aromatik hidrokarbonlar ve diğer kimyasallar gibi kanserojenleri içerebilir. Akciğerleri tahriş eden EVP’ler kullanıldığında çeşitli organik ve tatlandırıcı bileşikler de üretilebilir. Aroma verici bileşikler arasında, NIOSH’un işçilerde yıkıcı bir akciğer hastalığı olan obliteratif bronşiyolite neden olduğu düşünülen 2,3-pentanedion ve diasetil bulunmaktadır. Ayrıca tütünle ilişkili birçok hastalığın gelişimini de etkiledikleri düşünülmektedir:
- Kalp-damar hastalığı
- Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
- Kanser
Bazı e-sigaralar, esrar, metamfetamin ve kokain gibi aerosol haline getirilmiş yasa dışı uyuşturucuları kullanıcıya ulaştırmak için kullanılır. Yasa dışı uyuşturucunun e-sıvıya eklenmesi, uyuşturucunun özelliğini (koku gibi) değiştirebilir, bu da kişinin yasa dışı uyuşturucu kullanıp kullanmadığının anlaşılmasını zorlaştırabilir. İşyerinde Sigara Kullanımının Zararları.
Cihazlardaki lityum pilin kendiliğinden yanması sonucu yanma riski de vardır.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yetişkinler arasında EVP kullanımı artıyor. 2019 itibarıyla ABD’deki yetişkinlerin yaklaşık %4,5 ila 5,5’i e-sigara kullanıyordu. EVP’lerden pasif sigara dumanına maruz kalan kullanıcılar veya çevredeki kişiler için potansiyel sağlık riskleri halen araştırılmaktadır.
Dumansız Tütün
Dumansız tütün şunları içerir:
- Çiğnemelik tütün
- Daldırma
- Enfiye
- Snus
Tütün içilmediğinden çoğu kişi onu sigara içmekten daha güvenli olarak algılıyor. Ancak dumansız tütün hâlâ yüksek düzeyde bağımlılık yaratan nikotin ve sigarada bulunan zararlı kimyasalların çoğunu içeriyor. Dumansız tütün aşağıdakilere neden olabilir:
- Ağız kanseri
- Yemek borusu kanseri
- Ağız hastalığı
Dumansız tütün kullanımı aynı zamanda kalp hastalığı ve felç nedeniyle ölüm riskini de artırabilir.
Getty Images’ın fotoğrafı
İşyerinde Dumansız Politikalar
27 eyalet ve Columbia Bölgesi, konaklama hizmeti verilmeyen işyerlerinin, restoranların ve barların tamamen sigara içilmemesini gerektiren mevzuatı kabul etti. Eyalet çapındaki bu kapsamlı dumansız yasa, ABD nüfusunun %58,7’sini koruyor. Bu yasalar, yerel kapsamlı dumansız yasalara ektir.
- 1997 yılında, tüm federal hükümet binalarında ve uçaklarda sigara içmek , 13058 sayılı “Federal Çalışanları ve Halkı Federal İşyerinde Tütün Dumanına Maruz Kalmaktan Korumak” Kararnamesi ile yasaklandı. .” 2008 yılında Genel Hizmetler İdaresi (GSA), Federal Yönetim Yönetmeliği Değişikliği 2008-08’i yayınladı. Avlularda ve GSA kontrolündeki mülklerin kapılarına 25 metrelik mesafede sigara içilmesinin yasaklanması. İşyerinde Sigara Kullanımının Zararları.
- Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi (OSHA), işyeri maruziyetlerini 29 CFR 1910.1000 aracılığıyla düzenlemektedir. Tütün dumanında bulunan kimyasal bileşiklerden kaynaklanan maruziyetin belirli seviyeleri aşmasına izin vermeyen hava kirleticileri .
- Maden Güvenliği ve Sağlık İdaresi (MSHA), 30 CFR 75.1702 politikasını benimsedi. Kişilerin sigara içmemesi, sigara içme malzemeleri, kibrit veya çakmak yer altında taşımaması, yangın veya patlamaya neden olabilecek alanlarda sigara içilmemesi gerektiği belirtilmektedir. Kuralda ayrıca işletmecinin bu politikaya uyulmasını sağlayacak bir program oluşturması gerektiği de belirtiliyor.
İşverenler mevzuatın mevcut olmadığı veya mevzuata ek olarak şirkete özel dumansız politikalar uygulayabilir. Sigara yasağı yasa ve politikalarına rağmen on kişiden biri Sigara içmeyen ABD’li işçiler, işyerinde düzenli olarak pasif sigara dumanına maruz kaldıklarını bildirmeye devam ediyor. İşyerinde ikinci el dumana maruz kalma:
- Erkeklerde kadınlara oranla daha yaygındır.
- Yaş ve eğitim başarısı arttıkça azalır.
- Mavi yakalı işçiler arasında ve madencilik, inşaat gibi sektörlerde daha yaygındır.
Maruziyetler akciğer kanseri, koroner kalp hastalığı ve felç gibi kronik hastalıklarla ilişkilidir. İkinci el sigara dumanı, annelerin hamilelik sırasında sigara dumanına maruz kalması durumunda düşük doğum ağırlığı da dahil olmak üzere olumsuz üreme etkilerine de neden olur.
Müdahale ve Durdurma Programı Kaynakları
İşçi sağlığı ve refahı, sağlıklı ve güvenli bir iş gücü oluşturmak için hayati öneme sahiptir. İşyerinde sigara ve tütün kullanımının risklerini ele almak ve çalışanlara tütünü bırakma programları sağlamak, bireylerin genel sağlığını iyileştirir.
NIOSH’un raporu, Güncel İstihbarat Bülteni 67: İşyerinde Tütün Politikaları Yoluyla Sağlığın Geliştirilmesi ve Hastalık ve Yaralanmaların Önlenmesi , tütün kullanımı ve sigara dumanına bağlı mesleki hastalıkların önlenmesini ve çalışanların genel sağlık ve refahının iyileştirilmesini amaçlamaktadır. Raporda NIOSH, tüm işyerlerinin tütünsüz hale getirilmesini ve işverenlerin tütün bırakma programlarını işçilere sunmasını tavsiye ediyor.
Kaynak https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/