Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) Kullanımı

Bu yazıda Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) Kullanımı Ele Alınacaktır.

  1. Genel Bakış
  2. KKD kullanarak riski yönetmek
  3. Seçim ve kullanım
  4. Bakım
  5. Doğru KKD seçimi Nasıl Yapılır?

 

1.  Genel Bakış

İşverenler işçileri sağlık ve güvenlik risklerinden korumalıdır. Bu, bir risk değerlendirmesinin gerekli olduğunu göstermesi durumunda KKD’yi ücretsiz sağlamaları gerektiği anlamına gelir.

Güvende kalmak için işçilerin güvenlik kaskı, eldiven, göz veya işitme koruması, yüksek görünürlü giysiler, güvenlik ayakkabıları ve emniyet kemerleri gibi KKD giymeleri gerekebilir.

KKD ayrıca çalışanların toz, buğu, gaz veya duman solumasını önlemek için solunum koruyucu ekipmanı (SKE) içerir.

 

KKD ne zaman kullanılmalı?

İşverenlerin risk değerlendirmesi yapması gerekiyor. Mühendislik kontrolleri ve güvenli çalışma sistemleri uygulandıktan sonra bazı tehlikeler hala mevcut olabilir. Aşağıdaki durumlarda yaralanma riskini azaltmak için KKD’ye ihtiyaç duyulabilir:

  • Toz, buğu, gaz veya dumanı solumak
  • Düşen malzemeler insanlara çarpıyor
  • Uçan parçacıklar veya aşındırıcı sıvı sıçramalarının insanların gözüne girmesi
  • Aşındırıcı malzemelerle cilt teması
  • Aşırı ses
  • Aşırı sıcak veya soğuk

Kanun ne diyor ?

Yasalar işverenlere KKD’nin aşağıdaki özelliklere sahip olmasını sağlama konusunda görevler yüklemektedir:

  • Amaca uygun olduğundan emin olmak için kullanımdan önce uygun şekilde değerlendirilmelidir
  • Uygun şekilde muhafaza edilmesi ve saklanması
  • Güvenli bir şekilde nasıl kullanılacağına ilişkin talimatlar sağlanmıştır
  • İşçiler tarafından doğru şekilde kullanılması

İşverenler, çalışanların KKD kullanımı konusunda yeterli bilgi, talimat ve eğitime sahip olmasını sağlamalıdır.

 

2.   Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) Kullanarak Riski Yönetmek

Risk değerlendirmenizin bir parçası olarak KKD’nin gerekli olup olmadığına karar vermelisiniz. Bu kararı vermek için kontrol hiyerarşisini kullanın.

Kontrol hiyerarşisi

Risklere karşı korunmak için KKD son çare olmalıdır. Kontrolleri aşağıdaki sırayla değerlendirin; en etkili olanı ortadan kaldırmak ve en az etkili olanı KKD’dir:

  • Ortadan kaldırma – tehlikeyi fiziksel olarak ortadan kaldırın
  • İkame – tehlikeyi değiştirin
  • Mühendislik kontrolleri – insanları tehlikeden izole edin
  • İdari kontroller – insanların çalışma şeklini değiştirin
  • KKD – işçiyi ekipmanla koruyun

Ekipmanı dikkatli seçmelisiniz . Tüm çalışanların cihazı doğru şekilde kullanmak üzere eğitildiğinden ve herhangi bir arızanın nasıl tespit edilip rapor edileceğini bildiğinden emin olun

3.   Seçim ve Kullanım

KKD’ yi seçmeden önce şunları düşünün:

  • Kim maruz kalıyor
  • Neye maruz kalıyorlar
  • Ne kadar süreyle maruz kalıyorlar
  • Ne kadar maruz kalıyorlar

Çalışanlarınızı KKD’ seçimine dahil ederseniz, onların önemini anlamaları ve kullanmaları daha olası olacaktır.

 

Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) Nasıl Seçilmelidir?

Hangi KKD’nin uygun olduğunu tedarikçinize danışın; onlara işi açıklayın.

Şüpheniz varsa, uzman bir danışmandan daha fazla tavsiye alın. CE işaretli ürünleri tercih edin.

Çalışana uygun ekipmanı seçin; KKD’nin boyutunu, uyumunu, uyumluluğunu ve ağırlığını ve kullanıcının fiziksel özelliklerini göz önünde bulundurun. KKD’yi rastgele değiştirmek uygun bir çözüm değildir.

Örneğin, doğru şekilde uymayan tulumlar, kolların çok uzun olması durumunda dolanma riskini artırabilir.

Emniyet kemerleri veya can yelekleri gibi bazı KKD’ler için, doğru boyutun seçilmesi, bunların düzgün bir şekilde takıldığından emin olmak açısından özellikle kritik öneme sahiptir ve ölümcül tehlikelere karşı korunmak için bunu yapmak gerekir.

KKD’yi seçtikten sonra bunu çalışanlarınıza ücretsiz olarak sağlamalısınız.

 

KKD kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Aynı anda birden fazla KKD kullanılıyorsa bunların birlikte kullanılabildiğinden emin olun. Örneğin koruyucu gözlük takmak, solunum cihazının contasını bozarak hava sızıntısına neden olabilir.

Birlikte giyilebileceklerinden ve her ikisinin de etkili olduğundan emin olmak için baretleri ve kulak koruyucularını dikkatli bir şekilde seçin.

İnsanlara KKD’nin nasıl kullanılacağını öğretin ve eğitin; örneğin insanlara, derilerini kirletmeden eldivenleri çıkarmaları konusunda eğitim verin. Onlara KKD’nin neden gerekli olduğunu, ne zaman kullanılacağını ve sınırlamalarının neler olduğunu anlatın.

Risk değerlendirmeniz bir görev için KKD’nin gerekli olduğunu gösteriyorsa, ‘yalnızca birkaç dakika süren’ işler için bile her zaman kullanılmalıdır.

 

4.   Bakım

KKD’ye uygun şekilde bakılmalı ve kullanılmadığı zamanlarda örneğin kuru, temiz bir dolapta saklanmalıdır. Tekrar kullanılabilirse temizlenmeli ve iyi durumda tutulmalıdır.

Hakkında düşün:

  • Üreticinin değiştirme programını takip ederek doğru yedek parçaları kullanarak
  • Yedek KKD’nin hazır bulundurulması
  • Bakımdan kim sorumlu ve bunu nasıl yapmaları gerekiyor?

 

Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) Bakımı Nasıl Yapılır?

Kullanıcı tarafından yapılabilen ayakkabı bağcığının değiştirilmesi gibi bazı bakımlar işçiler tarafından yapılabilir. Bakım gerekiyorsa, yüksekte çalışmaya yönelik emniyet kemeri gibi daha özel ekipmanların üreticiye geri gönderilmesi gerekebilir.

Bazı KKD türlerinin, özellikle de giysilerin etkinliği, temiz tutulmamaları durumunda önemli ölçüde azalacaktır. Reflektörlü şeritlerin kolayca tanınabilmesini sağlamak için Hi-vis ceketler, pantolonlar ve tulumlar düzenli olarak temizlenmelidir.

Uygun tek kullanımlık elbiseleri bulundurun. Çamaşır yıkama maliyetlerinin yüksek olduğu kirli işler için, örneğin koruyucu kıyafete ihtiyaç duyan ziyaretçiler için kullanışlıdırlar.

İşçiler KKD’yi uygun şekilde kullanmalı ve kendilerine verilen KKD’deki her türlü kaybı, tahribatı veya bariz kusuru bildirmelidir.

 

İzleme ve inceleme

KKD’nin kullanıldığını düzenli olarak kontrol edin; değilse nedenini öğrenin.

Güvenlik işaretleri, KKD’nin giyilmesi gerektiğine dair yararlı bir hatırlatma olabilir; çoğu işyerinin girişinde genellikle ne tür KKD’nin giyilmesi gerektiğini belirten tabelalar bulunur.

 

5.      Doğru KKD Seçimi Nasıl Yapılır?

Risk değerlendirmeniz KKD sağlamanız gerektiğini gösterdiğinde, vücudun farklı kısımlarını korumak için doğru türü seçtiğinizden emin olmanız gerekir. Bu sayfada bunu nasıl yapabileceğiniz açıklanmaktadır.

 

Gözler

Gözlere yönelik tehlikeler arasında kimyasal veya metal sıçraması, toz, mermiler, gaz ve buhar veya radyasyon yer alır.

KKD seçenekleri arasında güvenlik gözlükleri, koruyucu gözlükler, yüz siperlikleri, yüz siperlikleri ve siperlikler yer alır.

Seçtiğiniz KKD’nin çeşitli darbe, toz, sıçrama veya erimiş metal tehlikelerine karşı doğru göz koruması kombinasyonuna sahip olduğundan emin olun. Ayrıca göreve uygun olmalı ve kullanıcıya uygun şekilde oturmalıdır.

 

Kafa ve boyun

Baş ve boyuna yönelik tehlikeler arasında düşen veya uçan nesneler, kafaya çarpma riski, saçların makinelere dolanması, kimyasal damlama veya sıçrama, iklim veya aşırı sıcaklıklar yer alır.

KKD seçenekleri arasında güvenlik kaskları, koruyucu başlıklar ve saç fileleri yer alır. Bazı güvenlik baretleri özel olarak tasarlanmış göz veya işitme koruması içerir veya bunlarla donatılabilir. Örneğin kaynak sırasında boyun korumasını unutmayın.

Hasar görmüşse daima kafa korumasını değiştirin.

 

Kulaklar

Gürültüden kaynaklanan kulaklara yönelik tehlikeler, ses seviyesi ve maruz kalma süresinin birleşiminden kaynaklanır. Çok yüksek seviyeli sesler, kısa süreli olsa bile tehlike oluşturur.

KKD seçenekleri kulak tıkaçlarını, kulaklıkları veya yarı geçmeli/kanal kapaklarını içerir.

İşin türü için doğru işitme koruyucularını sağlayın ve çalışanların bunları nasıl takacaklarını bildiklerinden emin olun. Güvenlik ve iletişime izin verirken gürültüyü kabul edilebilir bir düzeye indiren koruyucuları seçin .

 

Eller ve kollar

Ellere ve kollara yönelik tehlikeler arasında aşınma, sıcaklık, kesilmeler, darbeler, kimyasal maddeler, elektrik çarpması, radyasyon, biyolojik maddeler veya uzun süre suya daldırma yer alır.

KKD seçenekleri eldivenler (manşetli eldivenler dahil), eldivenler ve kolun bir kısmını veya tamamını kaplayan kolluklardır.

Tezgah matkabı gibi makineleri çalıştırırken yakalanabilecekleri eldivenlerden kaçının.

Bariyer kremler uygun KKD’nin yerine geçmez. Ayrı pamuklu iç eldivenlerin kullanılması, uzun süre eldiven kullanılmasından kaynaklanan cilt sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Kimyasalların hızla nüfuz edemediği malzemelerden yapılmış eldivenleri seçin. İşyerinde cilt konusunda daha fazla rehberlik bulabilirsiniz.

 

Ayaklar ve bacaklar

Ayaklara ve bacaklara yönelik tehlikeler arasında sıcaklık, elektrostatik birikim, kayma, kesilmeler, düşen nesneler, ağır yükler, metal ve kimyasal sıçrama veya bir aracın çarpması yer alır.

KKD seçenekleri arasında delinmeye dirençli güvenlik botları ve koruyucu burunlu ayakkabılar veya dökümhane botları ve elektrikli testere botları gibi özel ayakkabılar yer alır.

Risklere uygun ayakkabı seçin. Yağa veya kimyasallara dayanıklı tabanlar dahil olmak üzere farklı koşullarda kaymayı önlemeye yardımcı olacak çeşitli taban desenleri ve malzemeleri olabilir. Aynı zamanda anti-statik, elektriksel olarak iletken veya termal olarak yalıtkan da olabilir.

 

Akciğerler

Akciğerlere yönelik tehlikeler arasında oksijen eksikliği olan atmosferler, tozlar, gazlar veya buharlar bulunur.

Solunumla ilgili koruyucu ekipman (SKE) seçenekleri, işyeri havasındaki kirletici maddeleri filtrelemeye dayanan solunum cihazlarını içerir. Bunlar basit filtreli yüz parçaları ve solunum cihazları veya güç destekli solunum cihazları olabilir. Bazı RPE yüze takılabilir.

Temiz hava hortumu, sıkıştırılmış hava yolu ve bağımsız solunum aparatı gibi bazı RPE türleri bağımsız bir solunabilir hava kaynağı sağlar.

 

Tüm vücut

Tüm vücuda yönelik tehlikeler arasında ısı, kimyasal veya metal sıçraması, basınç sızıntılarından veya püskürtme tabancalarından kaynaklanan püskürme, kirlenmiş toz, darbe veya nüfuz yer alır.

KKD seçenekleri arasında emniyet kemerleri, can yelekleri, geleneksel veya tek kullanımlık tulumlar, tulumlar, önlükler ve kimyasal giysiler yer alır. Gerektiğinde alev geciktirici, anti-statik, zincir posta, kimyasal olarak geçirimsiz veya yüksek görünürlü malzemeyi seçin.

 

Acil Durum ekipmanı

Basınçlı hava kaçışlı solunum cihazı, solunum cihazları ve güvenlik halatları veya koşum takımları gibi acil durumlarda kullanılacak ekipmanlar için dikkatli seçim, bakım ve düzenli operatör eğitimi gereklidir.

 

Kaynak www.hse.gov.uk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir