Çalışanların makine başında kol, boyun, gövde ve bacak gibi organlarında çeşitli ergonomi sorunlarıyla karşılaşıyorlar. Bu sorunların çoğu iş istasyonunun tasarımından oluşur. Bu bölümde, iş istasyonlarının nasıl olması gerektiği ve potansiyel tehlikeler açıklanmaktadır.
- Sandalye
- Masa
- Pedal/Pedal
Ergonomik Sandalye
Potansiyel Tehlikeler
Şekil 1
Uygunsuz Duruşlar.
- İşçiler, uygunsuz sandalye kullanımı veya konumu nedeniyle Dikiş dikerken sıklıkla ergonomik olmayan omuz, dirsek ve bilek hareketleri yaparlar (Şekil 1).
- Çalışanların uzun süre aynı pozisyonda oturması veya ayakta durmaması gerekir. Aksi halde sırt ve boyunda ve/veya kalçada ağrıya ve uyuşmalara neden olur. Uzun süreli çeşitli ergonomi sorunları ortaya çıkar.
Muhtemel Çözümler
Şekil 2
Yuvarlak şelale kenarlı dolgulu sandalye. Dar arkalık büküm işleri için idealdir. Ergonomi açısından uygun bir sandalyedir.
Ergonomi açısından uygun olmayan duruşları en aza indirmek için kolayca ayarlanabilen sandalyeler kullanın (Şekil 2) ve bunların nasıl doğru şekilde kullanılacağı konusunda eğitim verin.
- Sandalyeler şunları içermelidir:
- Yükseklik, koltuk eğimi ve sırt dayanağı konumu kolaylıkla ayarlanabilir;
- İşçinin belinin alt kısmının desteklenmesi yuvarlatılmış kenarlı yastıklı sırt dayanağı;
- Tekerlek veya kilitlenen tekerlek olmalı;
- Sandalyenin kenarının bacakların arkasına baskı yapmasını önlemeye yardımcı olmak için hafif eğimli veya “şelale” ön kenar;
- Çalışanın ağırlığını vücudun hiçbir kısmının tüm baskıyı almayacağı şekilde dağıtan yastıklı/konturlu bir koltuk.
Uygun bir sandalye seçmek için görevin gerektirdiği hareket miktarını ve çalışanın boyutunu göz önünde bulundurun. Çok fazla büküm gerektiren görevler için Şekil 2 tercih edilir.
Şekil 3
Sandalyenin düzgün yerleştirilmesi.
- Sandalyeler iş istasyonundan uygun bir mesafeye yerleştirilmelidir, böylece çalışanların vücutlarını uzaklaştırmadan yerleştirilebilirler (Şekil 3).
- Motor yerleşimi uygun sandalye mesafesini engellememelidir.
Şekil 4
Ergonomik sandalyeler.
- Çalışma yüzeyi dirsek yüksekliğinde olduğunda sandalye yüksekliği doğrudur. İdeal olarak bu duruşta ayak tabanının tamamı yere dayanmalı ve dizin arkası sandalye oturma yerinden biraz daha yüksekte olmalıdır (Şekil 4). (Bu aynı zamanda ayarlanabilir bir masaya sahip olmanın önemini de göstermektedir.) İşçi pedal veya pedal kullandığında koltuk biraz daha alçakta olabilir.
Şekil 5 ve 5a
Oturma/ayakta durma taburesi.
- Duruş değiştirmeyi teşvik eden oturma/ayakta çalışma istasyonlarını sağlayın (Şekil 5 ve 5a).
Şekil 6
Youlma önleyici paspas.
- Uzun süre ayakta kalan işçiler için yorgunluğu önleyici paspaslar (Şekil 6) sağlayın. Yorgunluk önleyici paspaslar daha iyi kan kombinasyonları sağlar ve alt ekstremitelerdeki yorgunluğu azaltır.
- Esnemek ve/veya pozisyon değiştirmek için sık ve kısa molalar planlayın.
- Yaralanmaların azaltılmasına yardımcı olmak için molaların önemi konusunda eğitim sağlayın.
Ergonomik Masa
Şekil 7
- Masa çok yüksek, işçinin sol dirseğinin kalkmasına neden oluyor.
Potansiyel Tehlikeler
- İşçiler, uygun olmayan masa parçaları nedeniyle Dikiş dikerken uygunsuz omuz, dirsek ve bilek durmaları sürüyorlar (Şekil 7).
Şekil 8
Keskin kenarlara korunan çalışan.
- Ön kollarını veya bileklerini keskin kenarlara dayayan çalışanlar kanlarını kesebilir, sinirleri sıkıştırılabilir ve kollarda veya ellerde yaralanmalara neden olabilir (Şekil 8).
Muhtemel Çözümler
Şekil 9
Yüksekliği ayarlanabilir masa.
- Çalışanların uygunsuz duruşlar kullanmadan işlerine erişmelerine yardımcı olabilecek yüksekliği ve eğimi ayarlanabilir masalar (Şekil 9) sağlayın.
Şekil 10
Masalar dirsek seviyesinde olmalıdır.
- Masalar, çalışma şartının derecesi ve bilekler düz tutulacak şekilde ayarlanmalıdır (Şekil 10). Masa çok zayıfsa, ileri doğru eğilmek zorunda kalacak, bu da sırtta, boyun ve omuzlara yük bindirecektir. Eğer masa çok yüksekse, işçiler yükseğe kaldırılabilene kadar çalışırlar ve omuzlarında kalacaklar. Bu durma, omuz ve üst sırt kaslarını yorar ve kas ağrısına neden olabilir.
Şekil 11
Masa işçilerinin parçalarına yer bırakılmalıdır.
- Oturarak yapılan çalışmalarda masanın, altında işçinin bacaklarına yer bırakacak kadar yüksek olması gerekir (Şekil 11). Masa tablası işçinin kalçalarına baskı yapmamalıdır. Pedal kullanan işçiler, bacaklarını daha kolay hareket ettirebilmek için kullanmayanlara göre daha fazla alana ihtiyaç duyarlar.
Şekil 12
Masayı eğmek çalışanların üzerindeki stresi azaltır.
- Masalar, işi daha kolay görmelerini sağlamak ve uygunsuz bilek duruşlarını azaltmak için işçilere doğru hafifçe eğilebilir (Şekil 12).
- Ağır kumaş dikerken tabla işçiden uzağa doğru eğilebilir, bu da kumaşın makineden çekilmesine yardımcı olabilir ve işçinin uyguladığı manüel kuvveti azaltabilir.
Şekil 13
Masanın dolgulu veya yuvarlatılmış olması gerekir.
- Çalışma yüzeylerinin parçaları dolgulu veya yuvarlak olmalıdır, dolayısıyla çalışanların kollarını bu kenarlara dayanabilir (Şekil 13).
Pedal
Potansiyel Tehlikeler
Şekil 14
Kötü tasarlanmış pedal, çalışanın ergonomi açısından uygun olmayan bir duruş sergilemesine neden olur.
- Uzun bir süre boyunca bir pedalı çalıştıran çalışanların garip ve dengesiz bir durma sergilemeleri gerekir (Şekil 14).
- Sabit bir pedal kuvveti uygulaması yapılması gereken kişiler, statik alt ekstremite durmalarını sağlar.
Şekil 15
Pedal çok yakın.
- Ayrıca pedalın çok yakın veya çok uzak olması durumunda çalışanların kötü durması sergilenebilirler (Şekil 15).
Muhtemel Çözümler
Şekil 16
Uygunsuz bacak durmasını ortadan kaldıran ve özellikle ayakta dururken çalışmak için minimum güçte pedal.
- Basamağı daha az kuvvet gerektirecek şekilde tasarlayın (Şek. 16), oturarak/ayakta çalışma istasyonunun kullanım olanaklarını tanıyın.
- Mümkün olduğunda, sürekli ayakta baskı uygulamasını ortadan kaldırmak için kalça anahtarlarını kullanın veya yeniden tasarlanmış ayak pedallarını kullanın.
Şekil 17
Çalışanın görünüme yaklaşabilmesi için pedalı yerleştirmesi.
- Çalışanın pedalı rahat bir konuma yerleştirilebilmesi ve erişilebilir olması için ayarlanabilir pedalın sağlanması mümkün olana kadar mümkündür (Şekil 17).
- Sürekli bacak baskısı ve garip bacak duruşu gerektirmeyen görevlerde iş/görev rotasyonunu kullanın.
Kaynak www.osha.gov