İş Güvenliğinde Bakım Neden Önemlidir?

İş Güvenliğinde Bakım Neden Önemlidir? Bu yazıda bu konuyu detaylı şekilde inceleyeceğiz.

Tesis ve ekipmanların bakımları, ortaya çıkabilecek sorunları önlemek, arızaları gidermek ve ekipmanların etkin çalışmasını sağlamak amacıyla yapılır.

Planlanmış bir programın parçası olabilir veya bir arızanın ardından kısa sürede gerçekleştirilmesi gerekebilir. Her zaman rutin olmayan faaliyetleri içerir ve ilgili kişileri (ve diğerlerini) çeşitli risklere maruz bırakabilir.

 

İş Güvenliğinde Bakım Neden Önemlidir?

Etkili bir bakım programı tesis ve ekipmanı daha güvenilir hale getirecektir. Daha az arıza, makinelerle daha az tehlikeli temasın gerekli olduğu ve aynı zamanda daha iyi üretkenlik ve verimlilik gibi maliyet avantajlarına sahip olunduğu anlamına gelecektir.

Makineler güvenilmez hale geldiğinde ve arızalar oluştuğunda ek tehlikeler ortaya çıkabilir. Bakım, herhangi bir riski yönetmek için bu arızaların erken teşhis edilmesini sağlar.

Ancak bakımın doğru planlanması ve yürütülmesi gerekir. Güvenli olmayan bakım, bakım sırasında veya kötü bakım yapılan veya yanlış bakımı/tamiri yapılan ekipmanı kullananlarda çok sayıda ölüme ve ciddi yaralanmaya neden olmuştur.

İş Güvenliğinde Bakım Neden Önemlidir? İş Ekipmanlarının Bakımı şunları gerektirir:

  • Tüm iş ekipmanlarının etkin bir durumda, verimli bir düzende ve iyi bir onarımda tutulması
  • Herhangi bir makinenin bakım kaydının bulunduğu durumlarda kayıt güncel tutulur
  • İş ekipmanlarının bakım işlemleri güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir

Yapmanız Gereken Temel Eylemler

Bir işverenseniz ve el aletleri ve merdivenlerden elektrikli aletlere ve daha büyük tesislere kadar kullanım için ekipman sağlıyorsanız, bunların güvenli bir durumda muhafaza edilmesini sağlayacak düzenlemelerin bulunduğunu göstermeniz gerekir.

Aşağıdaki durumlarda hangi tehlikelerin ortaya çıkabileceğini düşünün:

  • Aletler kullanım sırasında kırılıyor
  • Makine beklenmedik bir şekilde çalışmaya başlıyor
  • Normalde makinenin içinde bulunan malzemelerle, örneğin sızıntı, kırılma veya fırlama nedeniyle temas olması

İş Güvenliğinde Bakım Neden Önemlidir? Bakıma başlamadan önce net talimatları ve bilgileri doğru bir şekilde planlamamak ve iletmemek kafa karışıklığına yol açabilir ve kazalara neden olabilir. Bakımın normal üretim çalışması sırasında yapılması veya sahaya aşina olmayan yüklenicilerin bulunması durumunda bu özellikle bir sorun olabilir.

Bakım aşağıdakileri içeriyorsa ekstra bakım da gereklidir:

  • Yüksekte çalışırken veya binanın olağandışı bölümlerine erişim gerektiren işler yaparken
  • Zehirli maddelerin veya hava eksikliğinin bulunabileceği gemilere veya kapalı alanlara girme

 

İş Ekipmanının Bakımını Kim Yapabilir?

Bakım çalışmaları yalnızca işi yapmaya yetkili ve yeterli bilgi, talimat ve yeterlilik eğitimi almış kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir.

Yüksek riskli veya karmaşık ekipmanlarda bu talepler önemli olabilir ve bazı durumlarda üretici veya uzman yükleniciler tarafından en iyi şekilde karşılanabilir. Ancak çoğu durumda bakım, uygun şekilde eğitilmiş, yetkin personel tarafından kurum içinde yapılabilir.

Aşındırıcı disklerin değiştirilmesi gibi bazı bakım işleri için köklü endüstri eğitim programları mevcuttur. Küçük ölçekli iskele kulelerinin kullanımı gibi diğer durumlarda, ekipman kiralayanlar tarafından yeterli eğitim sağlanabilir. İş Güvenliğinde Bakım Neden Önemlidir?

El tipi motorlu testereler gibi diğer çalışmalarda, ekipmanın güvenli bakımına ilişkin eğitim, normalde ekipmanın güvenli kullanımına ilişkin temel eğitimin ayrılmaz bir parçası olarak sağlanır.

Ekipmanın Bakımını Güvenli Bir Şekilde Nasıl Yapabilirsiniz?

Planlı bir bakım programının oluşturulması, riskin azaltılmasına yönelik yararlı bir adım olabileceği gibi, makine üzerinde çalışırken sorunları fark edebilecek işçiler için bir raporlama prosedürünün de bulunması faydalı olabilir.

Tesisin ve ekipmanın bazı öğeleri, bozulmanın risk oluşturabileceği güvenlik açısından kritik özelliklere sahip olabilir. Gerekli denetimlerin yapıldığından emin olmak için gerekli düzenlemelerin olması gerekir.

Ancak burada dikkate almanız gereken diğer adımlar var.

 

Bakıma Başlamadan Önce

  • İşin uzman yükleniciler tarafından yapılıp yapılmayacağına karar verin. Hazır olmadığınız veya yetkin olmadığınız bir işi asla üstlenmeyin
  • İdeal olarak üreticinin bakım talimatlarını kullanarak, başlamadan önce işi dikkatlice planlayın ve güvenli bir çalışma sistemi oluşturun. Bu, öngörülemeyen gecikmeleri önleyecek ve riskleri azaltacaktır
  • Bakım personelinin yetkin olduğundan ve uygun kıyafet ve ekipmana sahip olduğundan emin olun
  • Arıza süresini bakım için kullanmayı deneyin. Bakım çalışmalarının çalıştırmadan önce veya kapatma dönemlerinde yapılması durumunda, bakım ve üretim çalışmalarını koordine etmedeki zorlukları önleyebilirsiniz.

 

Güvenli Çalışma Alanları

  • Güvenli erişim ve güvenli bir çalışma yeri sağlamalısınız
  • Sadece bakım çalışanlarının güvenliğine odaklanmayın; diğer çalışanlar veya yakınlarda çalışan yükleniciler gibi işlerinden etkilenebilecek diğer kişilerin güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri alın.
  • İşaretler ve bariyerler koyun ve diğer insanları dışarıda tutmak gerekiyorsa insanları kilit noktalara konumlandırın

 

Güvenli Tesis ve Ekipmanlar

Bakım başlamadan önce tesis ve ekipmanlar güvenli hale getirilmelidir.

 

Güvenli İzolasyon

  • Hareketli tesisin durdurulduğundan emin olun ve elektrik ve diğer güç kaynaklarını izole edin. Çoğu bakım, güç kapalıyken yapılmalıdır. Eğer çalışma yalıtılmamış, havai elektrik iletkenlerine yakınsa, örneğin gezer gezer vinçlere yakınsa, önce gücü kesin.
  • Gücün yanlışlıkla tekrar açılması ihtimali varsa makineleri kilitleyin
  • Basınçlı sıvı, gaz, buhar veya tehlikeli madde içeren tesisi ve boru hatlarını izole edin. Yalıtım vanalarını kilitleyin

 

Göz Önünde Bulundurmanız Gereken Diğer Faktörler

  • Makinenin hareket etmesine veya dönmesine neden olabilecek basınçlı hava veya hidrolik basınç gibi depolanan enerjiyi serbest bırakın
  • Tesisin düşebilecek kısımlarını destekleyin; örneğin aşağı doğru hareket eden balya kesicilerin ve giyotinlerin bıçaklarını bloklarla destekleyin
  • Yüksek sıcaklıklarda çalışan bileşenlerin soğumasını bekleyin
  • Mobil tesisi boşa alın, freni uygulayın ve tekerleklere takoz koyun
  • Yanıcı katı, sıvı, gaz veya toz içeren kapları güvenli bir şekilde temizleyin ve patlamaları önlemek için sıcak çalışma yapılmadan önce bunları kontrol edin. Bunu güvenli bir şekilde yapmak için uzman yardımına ve tavsiyesine ihtiyacınız olabilir
  • Mümkün olduğunca tanklara ve kaplara girmekten kaçının. Bu çok yüksek riskli bir iş olabilir. Gerekirse yeterli önlemlerin alındığından emin olmak için uzman yardımı alın
  • Çalışmaya başlamadan önce zehirli madde içeren kapları temizleyin ve kontrol edin

 

Yüksek Riskli Ekipman – İş Güvenliğinde Bakım Neden Önemlidir?

Yüksek riskli ekipmanlar için, ekipmanın enerji kaynağıyla olan bağlantısını kesmek için pozitif yöntemlere (izolasyon gibi) ve ayrıca örneğin kilitleme yoluyla yanlışlıkla yeniden bağlanmayı önleyecek araçlara ihtiyacınız olabilir.

Bazı durumlarda yüksek riskli bakım operasyonlarını güvenli bir şekilde yönetmek için çalışma izni gibi resmi çalışma sistemleri gereklidir.

 

Bakım Sırasındaki Önemli Tehlikeler – İş Güvenliğinde Bakım Neden Önemlidir?

Bazı durumlarda, iş ekipmanının bakımı sırasında belirli önemli tehlikelerden kaçınmak mümkün olmayabilir; dolayısıyla insanları korumak ve riski en aza indirmek için uygun önlemleri almalısınız. Bunlar şunları içerebilir:

  • Geçici koruma, yavaş hızda çalıştırma-kontrol cihazları, güvenli erişim araçları, kişisel koruyucu ekipman sağlanması gibi fiziksel önlemler
  • Güvenli çalışma sistemleri, denetim ve izleme dahil olmak üzere yönetim sorunları
  • Personel yeterliliği (eğitim, beceri, farkındalık ve risk bilgisi)

Bu durumların doğru değerlendirilmesi önemlidir. Durum başlangıçta öngörülemeyecek şekilde gelişip değişebileceğinden, bakımı gerçekleştiren işçilerin iş başında önemli bir risk değerlendirmesi yapması gerekebilir (esasen neyin yanlış gidebileceğini ve yaralanmanın nasıl önleneceğini dikkate alarak).

 

Güvenli Bakım Durum Kontrolü- İş Güvenliğinde Bakım Neden Önemlidir?

İş ekipmanının bakım işiyle ilişkili riskleri dikkate alacak şekilde inşa edilmesi veya uyarlanması gerekebilir, örneğin:

  • Yağlama ve ayar noktaları, işin zemin seviyesinde gerçekleştirilmesini sağlayacak şekilde yeniden konumlandırılabilir veya uyarlanabilir
  • Ekipman üzerinde güvenli erişim araçları sağlanabilir (tutamaklar, ayaklar için kaymayı önleyici yüzeyler gibi) veya tehlikeli parçalarla teması önleyecek korumalar yerinde tutulabilir

Çoğu durumda (1995’ten beri sağlanan tüm makineler), ekipmanın tasarımında üretici tarafından ve hangi ürünün satın alınacağına karar verirken sizin tarafınızdan bu durumun dikkate alınması gerekirdi. Ancak durum her zaman böyle olmayabilir ve tesisinizdeki eski iş ekipmanları için geçerli olmayabilir.

Tesis ve Ekipman Bakımında Yapılması Gerekenler

Tesis ve Ekipmanın Güvenli Bir Şekilde Bakımını Yapmak İçin:

  • Bakımın yetkili bir kişi tarafından yapılmasını sağlayın (işi güvenli bir şekilde yürütmek için gerekli beceri, bilgi ve deneyime sahip biri)
  • Tesisin ve ekipmanın bakımını düzenli olarak yapın- özellikle güvenlik açısından kritik özellikler varsa, üreticinin bakım talimatlarını kılavuz olarak kullanın
  • Çalışanların hasarlı veya arızalı ekipmanı bildirmelerine olanak tanıyan bir prosedüre sahip olun
  • Bakım personeli için uygun aletleri sağlayın
  • Mümkün olan her yerde, diğer çalışanlara ve bakım personeline yönelik riski en aza indirecek şekilde bakım planlayın
  • Bakımın güvenli bir şekilde yapıldığından, makinelerin ve hareketli parçaların izole edildiğinden veya kilitlendiğinden ve yanıcı/patlayıcı/zehirli malzemelerle uygun şekilde ilgilenildiğinden emin olun

 

Kazaları ve yaralanmaları önlemek için: İş Güvenliğinde Bakım Neden Önemlidir?

  • Bakımı ihmal etmeyin
  • Hasarlı veya güvensiz ekipman raporlarını göz ardı etmeyin
  • Arızalı veya hasarlı ekipmanı asla kullanmayın

 

Bakım Çalışmaları İle İlgili Kaza Örnekleri

Yetersiz Eğitim ve İş Uygulamaları

Bir işçi, bakım çalışması yaparken, üzerinde çalıştığı vinç çalışmaya başlayınca başından ve boynundan ezilme sonucu yaralandı.

Kazaya Ne Sebep Oldu?

Çalışma başlamadan önce vincin güç kaynağı yalıtılmamıştı. Bunun nedeni işçilere güvenli izolasyon prosedürleri konusunda yeterli eğitim veya talimatın verilmemesiydi. Ayrıca kilitli kapılarla izolasyonun atlanabileceği de bulundu.

 

Bariyerler, Korumalar ve İşaretler

Bakım personeli, yürüyüş yolunun altında bulunan tesise erişim sağlamak için ızgaranın bir bölümünü kaldırdı. Bir işçi kaldırımdaki bir boşluktan düşerek omzundan ağır yaralandı.

Kazaya Ne Sebep Oldu?

Düşüş, işçileri makine bakımının neden olduğu tehlikeler konusunda bilinçlendirecek hiçbir şeyin olmaması nedeniyle gerçekleşti. Bakımın yapıldığını belirtmek için bariyerler, korumalar ve işaretler kullanılmalıydı.

 

 

Kaynak www.hse.gov.uk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir