Kazı İşlerinde İş Güvenliği Nasıl Olmalıdır?

Bu yazıda Kazı İşlerinde İş Güvenliği Nasıl Olmalıdır Konusunu Ele Alacağız

 

Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kanun, kazıların içindeki veya yakınındaki işçilerin tehlike altında olmasını önlemeniz gerektiğini söylüyor. Gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak için, yetkili bir kişi, çalışma vardiyasının başlangıcında ve belirlenen diğer zamanlarda kazı desteklerini veya darbeleri kontrol etmelidir. Kazı güvenli hale gelene kadar hiçbir çalışma yapılmamalıdır.

Ticari müşteriler, iş başlamadan önce yüklenicilere belirli bilgileri sağlamalıdır. Bu, aşağıdakilerle ilgili bilgileri içermelidir:

  • Zemin koşulları
  • Yeraltı yapıları veya su yolları;
  • Mevcut hizmetlerin konumu.

Bu bilgiler kazı çalışmalarının planlanması ve hazırlanması sırasında kullanılmalıdır.

 

Bilmeniz Gerekenler

Her yıl kazılarda çalışırken çökmeler ve düşen malzemeler nedeniyle insanlar ölmekte veya ciddi şekilde yaralanmaktadır. Aşağıdakilerden dolayı risk altındadırlar:

  • Kazıların çökertilmesi ve içinde çalışan kişilerin gömülmesi veya yaralanmasına neden olması;
  • Herhangi bir kazıya yanlardan düşen malzeme;
  • Kazı alanına düşen insanlar veya bitkiler.

Unutmayın:

  • Her koşulda desteksiz hiçbir zemine güvenilemez.
  • Koşullara bağlı olarak bir metreküp toprağın ağırlığı 1,5 tonu aşabilir.

Kazısız teknikler, büyük kazı ihtiyacını ortadan kaldıracağından her zaman tasarım aşamasında dikkate alınmalıdır. Kazı İşlerinde İş Güvenliği

 

Kazıların Çökmesi

Geçici destek Herhangi bir hendek, tünel veya diğer kazıları kazmadan önce, hangi geçici desteğin gerekli olacağına karar verin ve alınacak önlemleri planlayın.

Çalışmaya başlamadan önce gerekli ekipmanın ve önlemlerin (hendek levhaları, destekler, korkuluklar vb.) sahada mevcut olduğundan emin olun.

Kazı kenarlarının dövülmesi– Kazı kenarlarının güvenli bir durma açısına kadar dövülmesi de kazıyı daha güvenli hale getirebilir.

Granüler topraklarda eğim açısı, kazılan malzemenin doğal durma açısından daha az olmalıdır. Islak zeminde oldukça düz bir eğim gerekli olacaktır.

 

Düşen veya Yerinden Çıkan Malzeme

Gevşek malzemeler– atık yığınlarından kazının içine düşebilir. Kenar koruması, düşen malzemelere karşı koruma sağlamak için süpürgelik veya çıkıntılı hendek levhaları veya kutu kenarları gibi başka araçları içermelidir. Baş koruması takılmalıdır.

Tesis ve araçların etkisi– Tesis ve araçları kazı kenarlarına yakın park etmeyin. Ekstra yüklemeler kazı kenarlarının çökme olasılığını artırabilir. Kazı İşlerinde İş Güvenliği

 

Kazılara Düşmek

İnsanların düşmesini önleyin– Kazı kenarları, insanların düşebileceği sağlam bariyerlerle korunmalıdır.

Bunu başarmak için şunu kullanın:

  • Desteklenen kazı tarafının hemen yanında zemine yerleştirilen korkuluklar ve süpürgelikler; veya hendek kutusunun yanlarına bağlanan fabrikasyon korkuluk düzenekleri
  • destek sisteminin kendisi, örneğin hendek derinliğinden daha uzun hendek kutusu uzantıları veya hendek levhaları kullanılarak.

 

Yakındaki Yapılara Zarar Vermek

Kazıların iskele temellerine, gömülü hizmetlere veya yakındaki binaların veya duvarların temellerine zarar vermediğinden emin olun.

Çoğu bahçe veya sınır duvarının temelleri çok sığdır ve bu temeller küçük hendekler tarafından bile kolayca oyularak, duvarın hendekte çalışanların üzerine çökmesine neden olur.

Kazmaya başlamadan önce yapı için ekstra desteğe gerek olup olmadığına karar verin.

Temellerin incelenmesi ve bir yapı mühendisinin tavsiyesi gerekli olabilir.

 

Yeraltı ve Havai Kablolar

Kazı çalışmaları sırasında gömülü servislerin hasar görmesi sonucu birçok ciddi kaza meydana gelmiştir.

Herhangi bir elektrik kablosuna temas edilmesi patlamaya ve çevredekilerin yanmasına neden olabilir. Dışarı çıkan ve tutuşan gaz, yangın ve patlama sonucu ciddi yaralanmalara ve/veya maddi hasara neden olabilir.

Yeraltı hizmetlerinden kaynaklanan yaralanma riskini tespit etmek ve önlemek için gerekli adımlar atılana kadar kazı çalışması başlamamalıdır. Kazı İşlerinde İş Güvenliği

Kaldırılmış damperli kamyon gövdelerinin veya ekskavatörlerin havai elektrik hatlarına temas etmesi veya ark oluşmasına neden olacak kadar yaklaşması durumunda yanıklar ve elektrik çarpması meydana gelebilir.

Operatör için olduğu kadar, canlı hale gelen tesis parçasına yakın olan herkes için de risk bulunmaktadır.

Bu tür hatların yakınında veya altında kazı işi yapılması ihtiyacı çok dikkatli bir şekilde değerlendirilmeli ve mümkün olduğu ölçüde bundan kaçınılmalıdır.

 

Yeraltı ve Yüzey Suyu Girişi

Zeminin geçirgenliğine bağlı olarak doğal yeraltı suyu seviyesinin altındaki herhangi bir kazıya su akabilir.

Kazı kenarındaki destekler yeraltı suyunun girişini kontrol edecek şekilde tasarlanmalı ve tasarımda her türlü ilave su yükü dikkate alınmalıdır.

Göllere, nehirlere ve denize yakın bölgelere özellikle dikkat edilmelidir.

Kazıya giren suyun dışarı pompalanabileceği haznelere kanalize edilmesi gerekir; ancak kuyulardan pompalamanın kazı stabilitesi üzerindeki etkisi dikkate alınmalıdır.

Susuzlaştırmaya yönelik alternatif teknikler de (zeminin dondurulması ve harç enjeksiyonu gibi) kullanılabilir. Tasarımcıların bu konuları dikkate alması gerekecek.

 

Ağaçlara Zarar Verilmesi

Kök kopması ve kök hasarı da dahil olmak üzere ağaçlara verilen zararlar, ağaçların devrilmesi nedeniyle zarara yol açabilir.

 

Kazı Güvenliğinin Diğer Yönleri

Kazıya giriş ve çıkış için güvenli bir yol sağlayın. Bir risk değerlendirmesi yapın. Merdivenleri kazıya erişim ve çıkış yolu olarak uygun ve yeterli sağlamlıkta olmalıdır.

Merdivenler, sağlam, düz bir taban üzerinde olmalı, kaymayı önleyecek şekilde sabitlenmeli ve uygun bir alternatif tutamak sağlanmalı, iniş yerinden en az 1 m yüksekliğe kadar uzanmalıdır. Kazı İşlerinde İş Güvenliği

Tehlikeli dumanları göz önünde bulundurun; dumanın güvenli bir şekilde uzaklaştırılmasını veya cebri havalandırmayı sağlamadan kazılarda benzinli veya dizel motorları kullanmayın. Benzinli veya dizel motorlu ekipmanı (jeneratörler veya kompresörler gibi) kazı alanının içine veya kenarına yerleştirmeyin; egzoz gazları toplanıp birikebilir.

 

Denetleme

Tehlikeleri ve gerekli önlemleri tam olarak anlayan yetkili bir kişi, her vardiya başında kazıyı denetlemelidir.

Kazılar aynı zamanda sağlamlıklarını veya stabilitelerini etkileyebilecek herhangi bir olaydan sonra, kaya veya toprak düşmesi sonrasında da denetlenmelidir.

Denetimlerin bir kaydı tutulmalı ve tespit edilen hatalar derhal düzeltilmelidir.

Çoğu incelemenin ardından yazılı bir rapor hazırlanmalı ve aşağıdaki bilgileri içermelidir:

  • Denetimi yapan kişinin adı ve adresi;
  • Denetlenen iş yerinin veya iş ekipmanının yeri ve açıklaması;
  • Denetimin tarihi ve saati;
  • Ayrıntıları:
    • Herhangi bir kişinin sağlığı veya güvenliği için risk oluşturabilecek herhangi bir konu;
    • Tespit edilen herhangi bir hususun sonucu olarak gerçekleştirilen herhangi bir işlem;
    • Gerekli görülen herhangi bir ilave eylem
  • Raporu hazırlayan kişinin adı ve görevi.

 

 

Kaynak www.hse.gov.uk

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir