Yüksekte çalışma ölümlerin ve ağır yaralanmaların en büyük nedenlerinden biri olmaya devam ediyor. Yaygın vakalar arasında katmanlardan ve yüzeylerden düşmeler yer alır. ‘Yüksek çalışma’, herhangi bir önlem alınmadığı takdirde, bir kişinin kişisel yaralanmasına neden olabilecek bir mesafeden düşebileceği (bölgeler, kırılgan bir çatıdan düşme) herhangi bir yerde çalışmak için gelir.
İşverenler, çalışanların yüksek oranda düşme riskini azaltmak için basit ve pratik önlemler alırlar.
Ne yapmak istiyorsun?
İşin uygun şekilde planlandığında, denetlendiğinden ve iş yapma becerisinden, bilgi ve deneyime sahip yetkili kişiler tarafından yürütüldüğünden emin olunmalıdır. Yüksekte çalışma için doğru ekipman tipini kullanmalısınız.
Önlemleri değerlendirirken mantıklı bir yaklaşım benimseyin. Düşük devrede, bol miktarda basit sistemler, planlama söz konusu olduğunda daha az çaba gerektirecektir ve sağlığınızın boyutunda hiçbir özel önlemin gerekli olmadığından bazı düşük karşılaşma durumları olabilir.
Risklerin Değerlendirilmesi ve Kontrol Edilmesi
Öncelikle aşağıdakileri dikkate alarak riskleri değerlendirin:
- İşin ne kadar yüksekte çözümü
- Süre ve sıklık
- Üzerinde çalışılan yüzeyin durumu
Yüksekte çalışmadan önce şu basit adımları izleyin:
- Makul olarak uygulanabilir olduğu yerde yüksekte çalışmaktan kaçının
- Yüksekte parçaların önlenemediği, yapının güvenli olan mevcut bir çalışma politikası veya doğru türde enerji kullanılarak düşmeleri önleyin
- Riskin ortadan kaldırılamaması, doğru tipte ekipman kullanılarak düşme mesafesini ve düşmelerin kırılmasının en aza indirilmesi
Her şeyin korunmasını, yalnızca kişisel koruyucu önlemlerinden (kişisel koruma) önce, riskin altından tasarruf sağlayan önlemleri (toplu koruma) düşünün.
Toplu Koruma
Toplu korumanın etkili bir şekilde gerçekleşmesi için yüksekte çalışan kişinin hareket etmesi gerektirmeyen bir durumdur. Örnekler:
- kalıcı veya geçici korkuluklar
- Makaslı platformlar
- Kule iskeleleri
Kişisel Koruma
Kişisel koruma, etkili geçişler için bireylerin birimlerinin sürekli olarak dağılmasıdır. Bir örnek, emniyet kemerini doğru şekilde takmak ve onu enerji emici bir kordonla uygun bir terminali çıkarmaktır.
Yüksekte Çalışırken Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
Yüksekte zamanlarda yapmalısınız:
- Mümkün olan yükseklikte iş yapın
- İşçilerin yüksekte çalıştıkları yerde güvenli bir şekilde gidip gelebilmelerini sağlayın
- Ekipmanın iş için uygun, sağlam ve yeterince güçlü olması, bakımın ve düzenli olarak kontrol edilebilirliğinin emin olunması
- Kırılgan yüzeyler üzerinde veya yakınında çalışırken önlem alın
- Düşen nesnelerden koruma sağlayın
- Acil tahliye ve kurtarma prosedürlerinin kaydedilmesinin alınması
Kazaları ve Yaralanmaları Önlemek İçin Şunları Yapmayın:
- Aşırı yük merdivenleri – yüksekte çalışan çalışmadan önce kullanılan ekipman veya malzemeleri göz önünde bulundurun. Bilgi için merdivendeki piktogramı veya etiket kontrol edin
Seyyar merdivenleri aşırı uzatmayın
- Merdiveni cam veya plastik oluklar gibi zayıf üst yüzeylere dayanmayın
- Yorucu veya ağır işler için merdivenleri veya seyyar merdivenleri kullanın; Bunları yalnızca kısa döngülü hafif işler için kullanın (bir seferde en fazla 30 dakika)
- Yetkin olmayan (işi yapacak beceri, bilgi ve deneyime sahip olmayan) herkesin yüksekte çalışmalarına izin verilmesine izin vermeyin
Örnek
Merdivenlerden Düşmelerin Önlenmesi
Büyük, bağımsız bir dijital karasal ve uydu tesisatı kurulumu, özellikle mühendisler portatif eğimli merdivenlerden ve çatı merdivenlerinden çeşitli mesafelere antenler yerleştirilirken, düşmelerle başa çıkmak için daha fazlasının yapılabileceği fark etti.
Çözüm
Merdivenlerin delikli ve mandallı kayışları sabitlendiğinden emin olmak ve uygun eğitimli işçilere, emniyetli merdivene alınabilen esnek bir güvenlik halatı gibi özel kitler sağlamak gibi önlemler aldılar.
Eğitimli işçiler artık ipe ve merdivene alınabilen düşmeyi önleyici emniyet kemeri takıyor. Bu, merdivenin kullanım sırasında kaymayacağı ve mühendisin merdivenden düşme durumunda bile durmanın durdurulacağının işaretidir.
Kaynak www.hse.gov.uk